Uncategorized6 Voordelen van wearables in de logistiek

20 oktober 2019

Een wereld zonder technologie? Dat is natuurlijk ondenkbaar, ook in de logistiek. De toepassingen gaan steeds verder en veel zijn al lang onmisbaar. Wearables hebben eveneens hun plek verdiend. Werknemers gebruiken ze om hun taken en doelstellingen te verwezenlijken. Maar ook voor het visualiseren van doorslaggevende zaken worden wearables steeds vaker ingezet. Wearables hebben dan ook duidelijk voordelen in de logistiek. In deze blog lichten we de 6 populairste toepassingen toe.

Efficiënte inzet van data

Data wordt tegenwoordig ingezet vanwege de onweerlegbare waarde: het ondersteunt bij het nemen van besluiten en de verbetering van zakelijk inzicht. Ook in de logistiek speelt data een belangrijke rol. Het helpt medewerkers van hoog tot laag in de organisatie hun taken goed en efficiënt uit te voeren. Bovendien is het een grote hulp in het visualiseren van zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan engeneering toepassingen of de configuratie van een machine. Omdat werknemers in de logistiek, ook managers, slechts zelden aan een bureau of werkstation zitten, is toegang tot actuele – en accurate – data ook op locatie wenselijk. Daarom is de keuze voor draagbare, mobiele technologie heel logisch: ongeacht waar een medewerker zich bevindt, er is toegang tot alle data nodig is.

Grote toekomst voor wearables
De toekomst ligt open voor wearables, zo voorspellen onderzoeksbureaus. De waarde van draagbare technologie in de industriële sector stijgt van $1,5 miljard, naar $2,6 miljard in 2023, zo voorspelt MarketWatch. Een toename van ruim 70%. Forrester voorspelt op hun beurt dat – tegen 2025 – minimaal 14 miljoen werknemers gebruikmaken van ‘smart glasses’ en vergelijkbare hulpmiddelen om de productiviteit te verhogen.

Voorbeelden van technische innovaties
Wanneer we het hebben over innovatieve producten, moet je bijvoorbeeld denken aan brillen met uitklapbare mini-displaypanelen. Ook helmen, voorzien van een beeldscherm, worden steeds vaker gedragen. Softwareontwikkelaars werken aan responsive designs: zo zijn deze toepassingen ook bruikbaar op kleine schermen. Wearables zijn er in heel veel soorten, maten en vormen. Het gaat om apparaten die op het lichaam worden gedragen, zoals een camera op een veiligheidshelm. Deze laatste kan bijvoorbeeld reparaties real-time in beeld brengen, waardoor anderen kunnen meekijken. Op het moment zijn de robuuste handhelds en tablets het meest populair. Ze zijn bestand tegen vocht, vallen en hoge temperaturen. Uiteraard worden ook smartphones veel gebruikt in fabrieken. Niet alleen om e-mails te bekijken, maar ook om een team van medewerkers snel over de juiste gegevens te laten beschikken op iedere locatie.

Wearables: de voordelen
Fabrieksmanagers kijken bij het afwegen van de voor- en nadelen van het investeren in wearables vooral naar toepassingen die voordelen kunnen opleveren. Managers moeten voorzichtig met investeringen omgaan. Ze hebben vaak beperkte financiële middelen en moeten rekening houden marges die vaak niet ruim zijn. Bij de evaluatie van wearable tools is het van belang om te bekijken welke voordelen dit heeft opgeleverd. Bijvoorbeeld verbeterde nauwkeurigheid en een hogere productiviteit. Maar ook een (makkelijke) toegang tot details van ontwerpspecificaties, lastminutewijzigingen, klantbestellingen en CAD-tekeningen. Het uiteindelijke doel is dat producten beter aan de verwachtingen voldoen. Ook helpt accurate informatie bij het verminderen van verspilling en het zorgt voor een daling in klachten van afnemers en de daarbij behorende extra kosten.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van wearables in de logistiek:

 1. Alerts bij mogelijke problemen
  Managers willen van alles op de hoogte zijn, op elk moment. Dit is vooral het geval als er sprake is van wereldwijde bedrijfsvoering, waarbij rekening gehouden moet worden met verschillende tijdzones, of als er gewerkt wordt in wisseldiensten. Omdat wereldwijd opereren, werken vanuit huis en het outsourcen van bedrijfsmodellen steeds vaker gebeurt, is toegang van afstand steeds meer noodzakelijk.
 2. Een wearable ondersteunt bij het behalen van de KPI’s
  Om personeel te assisteren in het behalen van hun Key Performance Indicators (KPI’s), zijn moderne wearable tools hier in veel gevallen van voorzien. Ook assisteren ze bij andere taken, zoals bijvoorbeeld het in de gaten houden van voorraadniveaus om voor ‘just-in-time strategies’ zo efficiënt mogelijk toe te passen. Echter zijn deze tools pas interessant wanneer ze gebruikt kunnen worden op het moment dat ze nodig zijn, ongeacht waar men zich bevindt. Om die reden heeft het op afstand toegang kunnen hebben tot deze data grote voordelen.
 3. Snel inzicht in de voorraden op iedere locatie
  Wanneer technische buitendienstmedewerkers toegang hebben tot accountinformatie en voorraadgegevens, kunnen ze klanten meteen gedegen advies geven. Op deze manier zien klanten hen als meer betrouwbare adviseurs. Het zorgt daardoor ook voor meer verkoop op locatie.
 4. Hulp en ondersteuning van medewerkers op iedere locatie
  Videocamera’s die gemonteerd zijn op helmen, bieden de mogelijkheid om technici mee te laten kijken. Zo kunnen ze junior buitendienstmedewerkers op afstand van raad en advies voorzien.
 5. Een ideaal hulpmiddel in het magazijn
  Magazijnfuncties behoren tot de meest voorkomende toepassing van draagbare apparaten. Vorkheftruckbestuurders kunnen bestellingen veel sneller vinden en verwerken met schermen die om de pols worden gedragen of die zijn bevestigd op een bril. Vrachtwagenchauffeurs hebben de mogelijkheid om bij het laden en lossen bestelnummers mondeling te bevestigen. Dit werkt veel sneller en prettiger dan een lange serie cijfers moeten invoeren.
 6. Een snelle oplossing van knelpunten
  Directe toegang hebben tot informatie, bijvoorbeeld informatie over garantie en contracten, de onderhoudsgeschiedenis of de voorraad van reparatieonderdelen, is een grote hulp bij het weloverwogen nemen van beslissingen. Dit geldt zowel voor werk in de fabriek zelf, als op locatie.

Conclusies
Belangrijk is dat fabrikanten hun producten optimaliseren, zodat ze de productiviteit in onder andere de logistiek kunnen verhogen. Toegang tot data op afstand is daarom een aspect dat absoluut moet worden meegenomen bij innovaties. Bepaalde toepassingen zijn relatief simpel, zoals buitendienstmedewerkers voorzien van mobiele apparaten. Andere toepassingen, zoals augmented reality, zijn een stuk ingewikkelder. Beoordeel de genoemde voorbeelden bovendien niet alleen op productiviteit. Ook een snellere en betere service, een verbeterde klantervaring en verhoogde kwaliteitscontrole is van groot belang. Bovendien moeten managers rekening houden met de concurrent: ook zij zitten niet stil. Concurrenten kunnen eveneens kiezen om wearable technologie in te zetten om de productiviteit te verhogen. Wil je competitief blijven? Dan is het bijhouden van deze trends van groot belang.

 

{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}
{{ image }}

{{ title }}

{{ date }} {{ comments }}

Adverteren op Auto-experts.nl?