AlgemeenDit moet je weten over een autoverzekering vergelijken

16 april 2020

Iedereen die in Nederland woont en een auto bezit, wordt verplicht gesteld om een autoverzekering af te sluiten. Deze verplichting is opgenomen in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). De verzekering dekt enkel de schade die je bij een ander veroorzaakt, dus niet de schade aan je eigen auto. Op deze manier wordt het slachtoffer beschermd. Zelfs wanneer je niet genoeg geld hebt om de schade te vergoeden, krijgt het slachtoffer de schade terugbetaald. Heb je geen verzekering afgesloten en wordt je betrapt? Dan dien je een flinke geldboete te betalen. Het is dus maar beter om direct een autoverzekering af te sluiten wanneer je een nieuwe auto aanschaft. Maar wat dekt een autoverzekering nu precies? En welke autoverzekering is het beste? Tegenwoordig zijn er vele aanbieders. Hierom is het van belang om autoverzekeringen van diverse aanbieders te vergelijken.

Wat is een autoverzekering?

Stel, je schaft je allereerste auto aan. Dan ben je waarschijnlijk nog niet zo bekend met alle termen die om je oren vliegen. Neem nu een autoverzekering. Wellicht weet je dat een verzekering altijd een goed idee is. Al zeker wanneer het om een kostbaar voertuig gaat. Maar weet je ook wat een autoverzekering inhoudt? Voordat je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Een autoverzekering is een wettelijke verplichte verzekering in Nederland. Er gebeuren dagelijks wel ongelukken met auto’s, waarbij vaak schade ontstaat. Dit kan zowel materiële als fysieke schade zijn. Een autoverzekering is ervoor bedoeld om juist deze schade te dekken.

Wat dekt een autoverzekering?

Een autoverzekering is dus een wettelijke verplichting, die ervoor bedoeld is om schade te dekken. Nu is het zo dat niet alle autoverzekeringen hetzelfde dekken. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je voor je auto kunt afsluiten. Wat er precies wordt gedekt, hangt dus geheel af van de gekozen verzekering. Tevens is dit afhankelijk van de maatschappij die je kiest. Er zijn veel aanbieders op de markt, met elk zo hun eigen voor- en nadelen. Je moet ervoor zorgen dat de verzekering die je kiest, goed past bij je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Hoe kies ik de juiste autoverzekering?

Bij het kiezen van de juiste verzekering voor je auto, is de dekking die de verzekering biedt van belang. Het is hierbij belangrijk om te weten dat er drie soorten dekkingen zijn. WA, beperkt Casco en volledig Casco. Met een WA dekking wordt enkel de schade die je bij anderen veroorzaakt vergoed. Schade aan je eigen auto dien je zelf te betalen. Met een beperkte Cascoverzekering  wordt ook schade aan je eigen auto, zoals diefstal, storm-, brand- en ruitschade vergoed. Tot slot wordt met een volledige Cascoverzekering schade aan je auto door een zelf veroorzaakt ongeluk ook vergoed. Dit wordt ook wel een allriskverzekering genoemd.

Andere factoren die een belangrijke rol spelen

Bij het kiezen van de juiste dekking van je verzekering, zijn er meerdere factoren die een rol kunnen spelen. Een belangrijke factor is uiteraard de leeftijd van je auto. Op basis van de leeftijd van je auto kun je namelijk een eerste selectie maken. Maar daarnaast zijn er nog meerdere factoren van belang. Denk bijvoorbeeld aan een lening, schadevrije jaren, de waarde van je auto en je eigen portemonnee. Het is goed om met al deze factoren rekening te houden bij het kiezen van de juiste dekking voor je verzekering. Tevens is het goed om altijd autoverzekeringen te vergelijken bij verschillende aanbieders.  De een is uiteraard goedkoper dan de ander.

Adverteren op Auto-experts.nl?